Gewoon Lekker Makkelijk, beleverd door VanTolRetail.com

Stoofpeerwaaier met vanille-ijs, karamelsaus en speculaaskruim

20 min 4 pers
Tags:Nagerecht

Ingrediënten

  • 4 stevige stoofperen (bijv. Gieser Wildeman)
  • 500 ml rode wijn (of 400 ml bessensap + 100 ml water voor een versie zonder alcohol)
  • 75 g suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • Sap van 1/2 citroen
  • 1 tl vanille-extract
  • 4 bollen vanille-ijs
  • 4 el karamelsaus
  • 3 speculaasjes, verkruimeld

Bereidingswijze

1.Schil de stoofperen, maar laat het steeltje eraan zitten. Snijd aan de onderkant een dun plakje van de peren af, zodat ze rechtop kunnen staan.
2.Breng in een pan de rode wijn met de suiker, het kaneelstokje, de kruidnagels, het citroensap en het vanille-extract aan de kook.
3.Zet de peren rechtop in het vocht en laat ze op lage stand met het deksel op de pan 1,5 tot 2 uur zachtjes stoven, tot ze mooi rood en zacht zijn. Controleer tussendoor of er nog voldoende vocht in de pan zit en voeg eventueel wat water toe.
4.Haal de peren voorzichtig uit de pan en laat ze iets afkoelen.
5.Snijd de peren vanaf ongeveer 1 centimeter onder het steeltje in dunne plakjes, zonder helemaal door te snijden, zodat er een waaier ontstaat.
6.Verdeel de peren over vier borden en waaier ze voorzichtig uit.
7.Schep er een bol vanille-ijs naast, besprenkel met karamelsaus en strooi er wat speculaaskruim over.
Je kunt natuurlijk ook kant- en-klare stoofperen gebruiken.