05d6b5e2d06fd1bf47066837d1e3e076eff08cf66https://www.lekkermakkelijk.nl

Auke viert zijn 25-jarig jubileum in een Dagwinkel

Even terug naar 1992. Toen begon Auke als twintiger in de dorpswinkel van het mooie Friese dorp Gaastmeer aan de Wijdesloot. Toen waren er nog geen smartphones, waren er wel buien op de radar, maar konden we die met zijn allen nog niet zien. Als je een weekendje of een vakantie naar Friesland ging zag je wel wat voor een weer het was. Altijd wel wat te lezen of een spelletjes in de kajuit, tent, caravan of het vakantiehuisje. Even wat boodschapjes halen bij de buurtwinkel, dan kwam je de dag wel door. Dat waren nog eens tijden...

Er is veel veranderd. Nu kijken we van uur tot uur hoe het weer is, een reservering van een huurboot is makkelijk te annuleren. Gaan steeds meer eigenaren van een tweede huisje aan de Friese meren toch minder naar dat fijne stekje en door de crisis zijn er de afgelopen jaren nauwelijks huizen gebouwd in de kleine dorpen. Ook in Gaastmeer, daarom gaat de basisschool in Gaastmeer de deuren sluiten. Dat is jammer, maar kijk eens wat Auke doet! Hij zet zijn schouders eronder en met de steun van het dorpshuis en zijn dorpsgenoten heeft hij geïnvesteerd in een geheel vernieuwde Dagwinkel. De winkel in het oude schoolgebouw is zelfs wat groter geworden. Op de plek van de trap en het oude kantoortje staat nu een mooie oven voor de vers gebakken broodjes. Er liggen mooie kazen, de groenten en fruit liggen in het nieuwe versmeubel en er is meer ruimte gemaakt voor streekgebonden en biologische producten. Er staan ook mooie wijnen in het schap. Daar rijd of vaar je graag even voor om.

Samen met Auke Hoogterp, de voorzitter van de Stichting Dorpshuis en eigenaar van het gebouw heeft Auke gekeken naar de mogelijkheden duurzaam te investeren en energie te besparen. De winkel wordt verlicht door ledlampen, er liggen zonnepanelen op het dak en het plafond is geïsoleerd. Het ziet er dus niet alleen een stuk beter uit, het geeft ook aan welk belang de dorpsbewoners hechten aan de aanwezigheid van de Dagwinkel. En voor de bewoners in het dorp in de omgeving en elders in het land die de boodschappen graag aan huis willen laten bezorgen is er ook goed nieuws. Zij kunnen via Lekkermakkelijk.nl eenvoudig bij de Dagwinkel van Auke online bestellen. Hoe fijn is dat. Ga je lekker een weekendje naar Friesland, staan de boodschappen al in het vakantiehuisje of in de boot.

 


Alle boodschappen, gewoon in de buurt.

NIX18