0a6d940867d896ab1d12ecdf611fae9b08287d715https://www.lekkermakkelijk.nl

Familie Feenstra uit Hommerts

VEERTIG JAAR IEDERE DAG EEN LACH
Er zijn ondernemers die zeggen dat ze nergens anders goed in zijn dan in het vak dat ze al jarenlang uitoefenen. Henk Feenstra is er zo een. Henk is na zijn middelbare school gaan werken bij de melkboer. Met de hondenkar. Kannen melk schenken uit de bus. Verse vla bezorgen aan huis. Dat deed hij al in zijn vrije uurtjes en er was gewoon niets mooiers dan dat.

‘Het contact met de mensen en de voldoening omdat je weet dat je wat voor ze betekend. En dat allemaal in de streek waar je ieder straatje en weggetje kent. Waar zelfs in een dorp een fiets voor je staat, omdat je met de wagen niet bij de huizen kunt komen. Waar je in weer wind, met sneeuw en ijs toch de weg op gaat om de boodschappen te bezorgen. Dat is toch geweldig?!’ Dat is Henk.

DE MAN EN ZIJN SCHADUW
Maar geen Henk zonder zijn Anneke. ‘De wind onder zijn vleugels’ dat is een zin uit het nummer ‘Zijn schaduw’ van Benny Neyman. Henk heeft het voor haar gezongen toen ze vijftig werd. De moeder van zijn zonen Johan, Hendrik en zijn dochter IJbelina. Anneke is in alle opzichten het baken en de basis. Voor de zaak en de familie.
Zij regelt de bestellingen en het magazijn zodat de mannen iedere morgen weer de weg op kunnen met een volle wagen. Mannen? Ja, Johan heeft zijn eigen rijdende winkel.
Aardje naar zijn vaartje. Voor hem was ook al vroeg duidelijk hoe hij zijn brood wilde verdienen. Het kwam dan ook goed uit dat hij na zijn middelbare school de route over kon nemen van een collega. Johan rijdt twee keer in de week zijn vaste routes door Woudsend, Sloten, Balk, Spannenburg, Oudega, Elahuizen, Tjerkgaast, Kolderwolde, Jutrijp en Sneek. En aan het eind van iedere dag zet hij de wagen weer achteruit op het erf in Hommerts. Henk komt ook twee keer in de wijk bij zijn klanten in de straat. Zijn routes gaan van Hommerts naar Sneek, Tims, Rien, Itens, Easterein, Wommels, Blauwhuis en IJlst. Al jarenlang, iedere dinsdag en vrijdag, heeft Henk minder valide scholieren in de rijdende winkel. ‘Dat is geweldig. Het plezier van die jongens en meiden is groot en ze krijgen ook nog de waardering omdat ze andere mensen hulp kunnen bieden. Mooi toch?’
Geweldig. En wat doen jullie met dat mooie busje? ‘Dat is voor de bestellingen tussendoor op de dag en Henk rijdt iedere morgen vanaf 6 uur langs de bedrijven en instellingen in de omgeving. Al jarenlang onze vaste klanten voor de boodschappen in de kantines.

GENIET VAN DE KLEINE DINGEN
Hebben ze nog wel een beetje vrije tijd, zou je zo denken. Henk en Anneke genieten volop van het goede leven in het mooie Friesland. Heerlijk met de sloep een tochtje maken. ‘Ook al ben je maar een paar uurtjes op het water. Als je weer aanlegt lijkt het alsof je een weekend bent weggeweest.’ En één weekje per jaar gaan ze naar Gran Canaria. In oktober, naar een vast resort. Dat is altijd een hartelijk weerzien met vakantievrienden.

VEERTIG JAAR IN HET VAK
Toen Henk vijftig werd heeft Anneke een boek samengesteld met briefjes, foto’s en kaartjes die op haar verzoek door klanten zijn aangeleverd. Een dierbaar naslagwerk. Nu gaan ze het anders doen. Woensdag 1 oktober is het feest. Veertig jaar op de weg. Henk nodigt al zij klanten uit in zijn kroegje in Hommerts. Zijn kroegje? Ja, met terras aan het water en uitzicht over de groene weides. Deze zomer zit Henk daar te genieten van het WK. Met een biertje en een hapje. Ook daar zorgt Henk graag voor zijn familie en vrienden. Maar 1 oktober staan zijn klanten centraal, daar doet hij het allemaal voor. Iedereen is welkom.

 


OndernemersKijk hier voor meer portretten

In ieder nummer van Lekker Makkelijk het verhaal van een ondernemer en vaak zijn gezin. Met plezier en vakmanschap bieden zij, dag in dag uit, klanten...

OndernemersOok een favoriete ondernemer?

Ben je ook zo blij met je melkboer, de kruidenier, buurtsuper, rijdende winkel of die vriendelijke dame van de campingwinkel? Stuur de redactie een be...

Alle boodschappen, gewoon in de buurt.

NIX18