0f859ca3b6492cd3192ffbcd7ba6990c94efaad26https://www.lekkermakkelijk.nl

Tjeerd de Jager en Mariëtte de Bruin uit Burdaard

Winter 2014

Het roer ging om in Burdaard

Tjeerd zat ruim twintig jaar op de vrachtwagen en Mariëtte werkt in de horeca van het ziekenhuis in Drachten. Drie jaar geleden begon het te kriebelen. ‘Blijven we dit zo doen tot ons pensioen of gaan we ondernemen?’ In maart 2013 openden zij de nieuwe super in het dorp. Het roer was om en ze liggen op koers.

Begin januari, einde van de middag. Er steekt een gure wind op in het Friese Burdaard aan de Dokkumer Ee. De molen laat zijn wieken draaien en de golfjes rollen over het water van de ijsbaan van de schaatsclub. Het is wachten op de vorst.
Over de Eewal wandelen dorpsbewoners op weg naar de buurtsuper voor wat boodschapjes en aan de andere zijde van het pand, aan de Hoofdweg helpt Tjeerd een klant met het inladen van de boodschappen. Auto voor de deur geparkeerd. Makkelijker kan het niet. Het winkelpand stond twee jaar leeg, de eigenaar was gestopt met de buurtsuper. Had er geen zin meer in. Dat is nu bijna drie jaar geleden. Kort daarna hadden Tjeerd en Mariëtte al eerste plannen om voor de dorpsbewoners weer een buurtsuper te openen. Beiden zonder ervaring in de levensmiddelenhandel, maar wel binding met het dorp. Mariëtte komt er vandaan. Haar familie woont er en ze is nog steeds actief bij de toneelvereniging. Zij wonen een paar kilometer verderop in het dorp Mûnein, maar het huis staat te koop. Ze willen graag in Burdaard wonen, dicht bij de super.
Het kan raar lopen in het leven, maar als je het zelf in de hand hebt is het mooi om je plannen te kunnen realiseren. Na die eerste gedachten over een eigen winkel zijn Tjeerd en Mariëtte zich gaan oriënteren in de wereld van buurtsupers en recreatiewinkels. Gesprekken met ondernemers en winkels bezocht in Friesland.
Plannen besproken met Van Tol Retail, dé levensmiddelengroothandel voor de buurtgerichte ondernemer. Om de tafel gaan zitten met de eigenaar van het pand. En zo werden de plannen concreet. Tjeerd heeft zijn baan opgezegd, Mariëtte is drie dagen in de week blijven werken in Drachten.

Het eerste jaar zit er nu bijna op en ze zijn tevreden. ‘Het is natuurlijk wel even wat anders dan het werk als chauffeur, maar het lijf is er inmiddels aan gewend‘, zegt Tjeerd. ‘Het contact met de mensen is geweldig, dat geeft veel voldoening. En ook de verenigingen en instellingen maken graag gebruik van de lokale service. Dat is het mooie van dit dorp.’

Tjeerd had al snel de naam voor de dorpssuper. ‘Super on’ e Ie’. Het is een unieke locatie. Direct aan de wal langs de Dokkummer Ee. Een doorgaande vaarroute voor de beroeps- en pleziervaart. Van april tot met september leggen de plezierjachtjes en bootjes aan voor zij de brug kunnen passeren. Dan kunnen ze even wat boodschappen doen en een ijsje halen. En als het meezit kunnen klanten deze winter ook over het ijs de boodschappen doen.

 


OndernemersKijk hier voor meer portretten

In ieder nummer van Lekker Makkelijk het verhaal van een ondernemer en vaak zijn gezin. Met plezier en vakmanschap bieden zij, dag in dag uit, klanten...

OndernemersOok een favoriete ondernemer?

Ben je ook zo blij met je melkboer, de kruidenier, buurtsuper, rijdende winkel of die vriendelijke dame van de campingwinkel? Stuur de redactie een be...

Alle boodschappen, gewoon in de buurt.

NIX18