0f39566351025761f79f15ee0bc5927320e2a850ahttps://www.lekkermakkelijk.nl

Ad en Tineke de Jong uit Schoonrewoerd

Lente 2013

Dorpsfotograaf en omroeper


Hij staat midden in het leven van zijn geboortedorp Schoonrewoerd en zijn Dagwinkel is zijn lust en zijn leven. Ad de Jong. “Er moet altijd wat gebeuren, anders wordt het maar saai”, vindt deze ondernemer in hart en nieren.

Ad is de jongste in een gezin van zes kinderen. Zijn vader Goof en oom Rien handelden in kaas en eieren en in 1948 hebben zij zich aangesloten bij de Vivo. Ad is in het woonhuis, toen nog naast de winkel, geboren en getogen. Eind jaren zeventig is het woongedeelte bij de winkel getrokken en ging het gezin boven de winkel wonen. Na het overlijden van zijn vader in 1984 heeft hij de zaak voortgezet. Ad wilde niet anders, hij werkte altijd al in de winkel en hoefde het dorp niet uit. Helemaal niet toen hij Tineke leerde kennen. Zij komt van net over de grens, Leerdam. Ad’s oudste zus Ina helpt nog steeds af en toe in de winkel. Als kruidenier koestert Ad de vrijheid van het ondernemerschap. Daarom heeft hij, nu alweer vijf jaar geleden, voor de Dagwinkel-formule gekozen. En dat bevalt hem uitstekend. Eigen baas en toch betrokken bij de ontwikkelingen van een prettige retailorganisatie. Met zijn winkel en zijn dorp is hij altijd bezig. Ondanks het feit dat hij twee linkerhanden heeft, krijgt hij de dingen toch maar mooi voor elkaar. Kwestie van goed organiseren en delegeren. Ad is gek op draaiboeken, maar administratieve rompslomp en regeltjes zijn niks voor hem. Het is dan ook knap dat hij tien jaar lang penningmeester was van de plaatselijke voetbalclub HSSC ‘61. Daar is hij vorig jaar mee gestopt. Hij doet nu algemene zaken en dat past hem prima. Als er een actie van een bekende verffabrikant is waarbij je potten verf kunt regelen voor je club doet hij dat. En zo kan het clubhuis de komende vijf jaar iedere zomer opnieuw geschilderd worden.

Buurtfeestje in de dorpsstraat tijdens de Burendag van het Oranjefonds? Ad is erbij. Schoonrewoerd schoon? Ad en Tineke behoren tot de initiatief-nemers. Een ondernemersclub die onder de noemer BlauwZaam ondernemen streeft naar duurzame bedrijfsvoering? Ad is actief lid. En hij praat er niet alleen over, hij zet de woorden ook om in daden. Zo heeft hij tijdens de kleine verbouwing van de winkel in februari alle tl-verlichting vervangen door led-verlichting. Geen onderhoud, mooi licht en uiteraard een forse besparing op de energiekosten.
Ad en Tineke zijn nu samen een fotocursus aan het volgen. Leuk om dat met zijn tweetjes te doen. En handig voor de vakanties en foto’s op de Facebook-pagina. Zo wordt Ad stilletjes de dorpsfotograaf. Of het nu zwerfvuil is of een vergeten paal waar ooit een verkeersbord aan heeft gehangen, Ad signaleert het, maakt een foto, stuurt die naar de juiste instantie en zet hem op Facebook. Dat werkt, en zo is Ad & Tineke’s Dagwinkel ook op internet het sociaal middelpunt van Schoonrewoerd.


OndernemersKijk hier voor meer portretten

In ieder nummer van Lekker Makkelijk het verhaal van een ondernemer en vaak zijn gezin. Met plezier en vakmanschap bieden zij, dag in dag uit, klanten...

OndernemersOok een favoriete ondernemer?

Ben je ook zo blij met je melkboer, de kruidenier, buurtsuper, rijdende winkel of die vriendelijke dame van de campingwinkel? Stuur de redactie een be...

Alle boodschappen, gewoon in de buurt.

NIX18