0a73c7b35f6bf741acdcfa785669d5e789fdbe46chttps://www.lekkermakkelijk.nl

Leo Beukema uit Deest

Een nieuw hoofdstuk in de rijke familiehistorie

Trieste en onverwachte gebeurtenissen doen je als ondernemer en familie en ook als dorpsgenoot en klant wel eens vergeten dat een familiebedrijf van grote waarde is.  En dan gaat het niet om geld, maar wel om de toewijding, betrokkenheid en liefde voor het vak. 

Daarom beginnen we dit portret niet in april 2012, maar gaan we terug naar de negentiende eeuw. Ja, je leest het goed. Het was 1890 toen de overgrootvader van Leo Beukema als parlevinker op de Waal de binnenschippers voorzag van levensmiddelen en textiel. Zijn zoon naam het bedrijf over. Hij kreeg vier zonen en de gebroeders Beukema waren in de jaren na de oorlog een begrip op de Waal tussen Nijmegen en Deest. Wim was de jongste. Hij was schipper van LEO, vernoemd naar zijn zoon. Het is 1978 toen Wim de profetische woorden uitsprak tegenover een journalist.  ‘Als ik als parlevinker wil overleven zal ik moeten investeren in een groot schip waarmee ik ook scheepsmaterialen, olie en water kan leveren. De schepen worden steeds groter, ze hebben vrijwel allemaal koelingen aan boord en de schippers hebben steeds minder tijd om boodschappen te doen. ’ Leo was toen dertien en net begonnen met de handelsschool. Toen hij vijftien werd, had zijn vader de keuze gemaakt. Geen nieuw schip, maar met zijn vrouw een kruidenierswinkel in Deest. Dat was 1980. Tien jaar later nam Leo de supermarkt over. Marjon, zijn oudste zus, was inmiddels gestopt met haar werk in de verzekeringen en werkte ook bij het bedrijf. In de jaren ‘90 kon Leo de zaak mooi uitbouwen en in het begin van de 21e eeuw heeft hij de buurtsuper in Deest overgenomen, maar het dorp was inmiddels te klein geworden voor twee supers. Daarom stopte Leo met zijn zussen alle energie in de supermarkt aan de Lindenhof.

Het noodlot sloeg toe
In de vroege ochtend van 28 april 2012 sloeg het noodlot toe. De supermarkt werd door brand verwoest. De moeder van Leo zag de winkel die ze 32 jaar geleden met haar man was begonnen in vlammen opgaan. Het enige dat de jongste dochter Sandra nog uit de kluis kon halen waren wat mappen. De oorzaak was een kortsluiting in de koelinstallatie. Wat nu? Alles waar Leo 22 jaar als ondernemer voor had gewerkt, was verwoest.
Met steun van de burgemeester en inwoners was het mogelijk om in de sporthal een tijdelijke winkel in te richten. Deest kan niet zonder supermarkt. Volleybalvereniging VIOS en basisschool ’t Klosterhufke hebben in goed overleg gebruik gemaakt van de sportaccommodaties in Afferden en Druten.

Geduld is een schone zaak
Het heeft ruim twee jaar geduurd voordat Leo kon beginnen aan de herbouw, die is na de zomervakantie van 2014 gestart. Het is eind februari, op dezelfde plek aan de Lindenhof staat nu een prachtig gebouw met appartementen, winkelruimte en de Lekker Makkelijk-buurtwinkel van Leo Beukema. De opening op 11 maart is het begin van een nieuw hoofdstuk.

Leo gaat boven de winkel wonen. En voor zijn moeder heeft hij ook een appartement, met uitzicht op het ouderlijk huis. Zijn vader is 80 en woont in een verzorgingshuis. Hij heeft alle gebeurtenissen van de afgelopen jaren niet meegekregen, maar is iedere dag vrolijk. Toch mooi als Leo straks met zijn vader de nieuwe winkel kan bezoeken. Beukema in Deest. Dat is toch een begrip. En wat doet Leo straks in zijn vrije uurtjes? ‘Ik heb een caravan aan het water met een bootje. Genieten van het leven op het water met mijn zoon en dochter.’ Beukema’s genieten van de Waal. Dat is nooit anders geweest.
 


OndernemersKijk hier voor meer portretten

In ieder nummer van Lekker Makkelijk het verhaal van een ondernemer en vaak zijn gezin. Met plezier en vakmanschap bieden zij, dag in dag uit, klanten...

OndernemersOok een favoriete ondernemer?

Ben je ook zo blij met je melkboer, de kruidenier, buurtsuper, rijdende winkel of die vriendelijke dame van de campingwinkel? Stuur de redactie een be...

Alle boodschappen, gewoon in de buurt.

NIX18