0d6597359811732c3aed974076a4ebe25105f21e5https://www.lekkermakkelijk.nl

Wijnwijzer

Aperitief en digestief

Sherry en Vernout, een verscheidenheid aandranken, van droog tot zoet. Kies je voor een gerecht als haring, oesters of mosselen, dan past daar een droge sherry bij. Terwijl een zoete sherry juist goed combineert met blauwschimmelkaas of zoete desserts. Vermout is een lekker aperitief maar ook goed te gebruiken als cocktail op feestelijke momenten.

Mousserend

Mousserende wijnen, van droog tot zoet. Mousserende wijnen zijn een lekker aperitief en natuurlijk extra feestelijk als u iets te vieren heeft. Champagne is goed te combineren met oesters of lichte gerechten met schaaldieren. Cava en Prosecco zijn vaak fruitiger, ronder en daardoor ideaal als zomers aperitief of in combinatie met lichte groentehapjes.

Zoet en fruitig wit

(Half)zoete witte wijnen hebben een fruitige en zoete afdronk. Deze wijnen zijn op hun best als ze lekker koel geschonken worden. Een heerlijke wijn voor de liefhebbers van niet te droge wijnen en perfect voor alledag en gerechten uit Oosterse keuken. 

Fris en fruitig wit

Een frisse en fruitige, witte wijn. Deze droge wijn hebben een fruitige geur en kennen een droge frisse afdronk. Koud geschonken komt deze afdronk het beste naar voren. Een wijn voor alledag en perfect in combinatie met salades, lichte vis en groente gerechten. 

Vol en rond wit

Volle en ronde witte wijnen zijn voller en complexer van geur, smaak en afdronk. Serveer tussen de 8 – 12 graden. Deze wijn past goed bij volle romige gerechten, zoals vis met botersaus, quiche, gerookte kipfilet, kreeft en varkensvlees met romige saus.

 

 

 

 

(Half)zoet rosé

(Half)zoete rosé wijnen. Een aromatische wijn die een fruitige en (half) zoete afdronk hebben. Goed gekoeld serveren. Wijnen voor alledag of als aperitief. 

Droog en fruitig rosé

Deze wijnen hebben een fruitige geur en kennen een droge en fruitige afdronk. Komen gekoeld het best tot zijn recht. Heerlijk in combinatie met schaal en schelpdieren van dezelfde kleur. 

Fruitige en soepele rode wijn

Deze rode wijn is fruitig en soepel en heeft een toegankelijke en (half) aromatische smaak met zachte tannine. Heerlijk bij een kaasplankje of lichte vleesgerechten. Serveren tussen de 16-18 graden. 

Volle en krachtige rode wijn

Lekker om mee te tafelen. Intense van smaak en een volle, krachtige afdronken. Serveer tussen de 17-18 graden. Perfect te combineren bij stevige harde kazen, volle stoofschotels en rood vlees. 

Rijke en complexe rode wijn

Intense rode wijnen met een geur, smaak en afdronk die getypeerd wordt door de tradities of wijn-maak technieken van het land/gebied van herkomst.  Serveer tussen de 17-18 graden. Komt goed tot zijn recht bij kruidige vleesgerechten.

Port en Madeira

Witte port is vaak rond, zacht en zoet fruitig, terwijl rode port juist een zwoele en fruitige kant heeft. Beide heerlijk bij kaas en zuidvruchten. Tawny en Colheita port kenmerken zich door tonen als karamel en vanille, heerlijk bij kaas en noten. 

Madeira varieert van een amberkleurige droge wijn tot een zoete, licht oxidatieve en kruidige stijl. Droge madeira is het beste te nuttige als aperitief, terwijl zoete Madeira het best is te gebruiken als digestief of als kookwijn voor stoofgerechten.


Alle boodschappen, gewoon in de buurt.

NIX18