05898ea26dab0b6afd26342ef889eff09d58b2c2dhttps://www.lekkermakkelijk.nl

Jan van den Dikkenberg uit Ederveen

Lente 2012

Jan van den Dikkenberg uit Ederveen

Huisje, boompje, beestjes

Jan hielp als ventje van 10 jaar al bij de melkboer in Ederveen. 12 Jaar later stuurde hij zijn eigen rijdende winkel door de straten en over de buitenwegen van het dorp. En dat doet hij goed. De afgelopen jaren heeft Jan met zijn vrouw Hennie een mooi bedrijf en een geweldig gezin opgebouwd.

Naast het werk op de rijdende winkel besteedt Jan graag tijd aan zijn hobby, het houden van dieren, voornamelijk kippen. Op de ‘vrije’ woensdag en ‘s avonds maakt hij hier tijd voor. Naast de 80 leghennen voor consumptie-eieren, houdt hij 5 verschillende kippenrassen. Van deze kippen laat hij de eieren uitbroeden, kuikens opfokken en dan verkoopt hij ze. Jan is niet van de pluimveetentoonstellingen, daar heeft hij geen tijd voor en hij vindt het ook niet leuk voor zijn kippen. De liefhebbers weten hem inmiddels wel te vinden. De kippen van ‘Van den Dikkenberg’ zitten al door heel Nederland verspreid, sommige zelfs in het buitenland. Het favoriete kippenras van Jan is de Lakenvelder. Dat zijn toch koeien? Ja, en konijnen en geiten. Het zwart met witte verenkleed met de karakteristieke tekening maakt deze dieren zo kenmerkend.

In de winter verblijven de kippen in een schitterende dierenschuur waar ook de boxen voor de koeien en schapen zijn ondergebracht, maar zodra de vorst is verdwenen en de temperatuur naar een graad of 10 gaat, scharrelen de kippen vrolijk in het veld.
Zaterdagmorgen wordt er wat af gekakeld en gekraait. De kippen en de hanen weten van geen van ophouden. Dan is neef Kees bezig met het uitmesten, schoonmaken en de verzorging van de beestjes. Niels, met 6 jaar de oudste zoon van Jan en Hennie, helpt in zijn blauwe overall lekker mee en houdt het goed allemaal in de gaten.
Als er tijd over is, gaat hij met zijn broertjes, Jordi van 4 en Evan van 2 jaar, het onderhoud doen aan het wagen- en machinepark.
Onder de hokken van de kippen staat een imposante verzameling trekkers, keepwagens en skelters. Als het maar wielen heeft is het goed. Dat hebben ze ook van papa. Jan rijdt graag een stukje in zijn oldtimer, een Daf 66.
Neef Kees is niet de enige die het zaterdag druk heeft op het erf aan de Meikade. Janine rijdt af en aan en maakt haar ritjes met het bestelwagentje om de boodschappen aan huis te bezorgen. Anne helpt in de ochtend, tussen en aan het eind van de middag met aanvullen van de rijdende winkel. Zij is voor de klanten op zaterdag een bekend gezicht, omdat ze dan Jan helpt met de verkoop in de wijk. Het is een echt bedrijf, en Jan heeft er nog steeds veel plezier in, maar hij heeft ook zeker oog voor de toekomst waar het bestellen van de boodschappen via internet en de bezorging alleen maar toe zal nemen. Jan is er helemaal klaar voor. Niets mooier dan je klanten van dienst zijn en ze tevreden stellen.


 


OndernemersKijk hier voor meer portretten

In ieder nummer van Lekker Makkelijk het verhaal van een ondernemer en vaak zijn gezin. Met plezier en vakmanschap bieden zij, dag in dag uit, klanten...

OndernemersOok een favoriete ondernemer?

Ben je ook zo blij met je melkboer, de kruidenier, buurtsuper, rijdende winkel of die vriendelijke dame van de campingwinkel? Stuur de redactie een be...

Alle boodschappen, gewoon in de buurt.

NIX18