0f07d99be31debf0c142375fddbcad95b2d1a0827https://www.lekkermakkelijk.nl

Trefpunt van de stad: de Dagwinkel in Sleat-Sloten

Waar vind je de meest gefotografeerde Dagwinkel in Nederland deze zomer? Waarschijnlijk in het Friese Sloten. In het voorjaar kreeg de winkel van Wencke Poortema een nieuwe uitstraling.

De 27-jarige ondernemer Wencke Poortema is sinds 2015 eigenaar van de Dagwinkel in Sleat/Sloten. Met een opleiding in de verpleging is zij in de zorg aan het werk gegaan in Heerenveen, maar door de administratieve rompslomp nam het enthousiasme snel af. Toen zich de gelegenheid voordeed om de winkel in haar stadje over te nemen was er weinig twijfel. De dagelijkse zorg voor de boodschappen van je stadsgenoten. Hoe mooi is dat? Er was één voorwaarde: zonder Astrid zou ze het niet doen. Astrid was al medewerker van de vorige eigenaar en ze is nog steeds een vertrouwd gezicht voor de Sleatteners die bij de Dagwinkel de boodschappen komen doen. Met de hulp van Lia op de zaterdagen en in de vakantieperiodes is er elke dag weer tijd voor een vriendelijk praatje bij de boodschappen. Ook in Sloten, heel gewoon.

De winkel voor de lekkere trek
In het voorjaar is de winkel aan de buitenzijde vernieuwd en achterin is er de nieuwe Meesterhand module geplaatst voor het brood de versgebrande noten en de wijnen. Zo wordt het karakter van de Dagwinkel nog eens onderstreept. Een winkel voor de dagelijkse boodschappen, de lekkere trek, in de zomer vooral van de van toeristen en passanten en uiteraard de zomerartikelen en souveniers met de wit/blauwe strepen en rode pompeblêdden.
 


Kievit: de stadsfontein van Sloten
In het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 is dit voorjaar het project 11Fountains afgerond. In alle elf Friese steden is een bijzonder waterornament geplaatst.In Sloten op het plein voor de Dagwinkel van Wencke Poortema, is de Kievit geplaatst. Het kunstwerk is ontworpen door Lucy en Jorge Orta (Verenigd Koninkrijk/Argentinië).

‘Kievit’ toont een meisje dat op de schouders van een man staat. Ze houdt een vogel in haar hand. Onder de voeten van de man vormt een slordige stapel emmers, jerrycans en teilen de basis van de fontein. Deze universele containers waar het water kwistig in en uit stroomt, wijzen erop dat onze samenleving overvloedig beschikt over iets wat elders in de wereld helemaal niet vanzelfsprekend is: water – de bron van al het leven. De vogel die het meisje koestert is een kievit, een vogelsoort die in Friesland wordt bedreigd door de intensieve landbouw en veeteelt. Bekijk meer informatie op: www.11fountains.nl


Alle boodschappen, gewoon in de buurt.

NIX18