011e7a5ff46fb247126216725b811f6bde5647bcfhttps://www.lekkermakkelijk.nl

Waar een klein dorp groot in kan zijn. Stichting Dagwinkel Schoonrewoerd.

De oplopende kosten zijn voor veel kleine ondernemers in de stad, dorpen en het buitengebied aanleiding om te kijken wat nog wel mogelijk is, en hoe je het hoofd boven water kunt houden.

Voor Ad en Tineke de Jong uit het Utrechtse dorp Schoonrewoerd werd het afgelopen zomer duidelijk dat er echt iets moest gebeuren om het tij te keren. Ad is geboren en getogen in het dorp en woont zijn leven lang boven winkel. Lief en leed wordt besproken aan de keukentafel, grootste plannen en kleine successen. Ludieke acties en prachtige initiatieven. Nimmer ter meerdere eer en glorie van ‘Ad de Kip’, zijn geuzennaam, maar steeds weer in het belang van zijn medebewoners, de leefbaarheid en het sociale leven in het dorp. Het plan voor het behoud van de Dagwinkel en het oprichten van een stichting wilden zij dan ook graag delen met zoveel mogelijk mensen in Schoonrewoerd en omgeving. En dat geschiedde. Op de website deden ze 31 oktober jl. verslag.

Stil van de betrokkenheid en steun
‘Indrukwekkend en boven alle verwachting was het aantal mensen dat op 26 september de weg naar het Partycentrum vond om de bijeenkomst over de plannen voor de Dagwinkel in ons dorp bij te wonen. Waar we echt stil van zijn geworden, is het bedrag dat is toegezegd door ruim 200 inwoners van Schoonrewoerd en de omliggende dorpen. Een bewijs van grote betrokkenheid en draagvlak voor het behoud van de Dagwinkel als centraal punt op het dorp. Het totaal dat is toegezegd is € 35.000,– voor het jaar 2023 en 2024, € 70.000,– voor de komende twee jaar. Waar een klein dorp groot in kan zijn! Dit is een enorme steun in de rug. We gaan nu de plannen verder uitwerken.’

Samen werken aan het nieuwe plan
Er werd veel besproken op de 26e september, het plan om de vennootschap onder firma om te zetten naar een stichting, het aanbod van vrijwilligers om mee te werken in de winkel, en alle adviezen en medewerking om tot een ondernemersplan en exploitatiebegroting te komen waarin investeringen en bezuinigingen zijn opgenomen om de stijgende energiekosten beheersbaar te houden. Ad hoopt dat door alle aandacht in de media ook de landelijke politiek ziet wat er op het platteland gebeurt en wat er bij kleine ondernemers speelt. Hij vindt dat er ook vanuit de overheid iets moet gebeuren om de kleine ondernemers te helpen. Anders gaan de winkels met een kleinere portemonnee echt verdwijnen.

Benieuwd naar de ontwikkelingen bij Ad en Tineke? Kijk op dagwinkelschoonrewoerd.nl


Alle boodschappen, gewoon in de buurt.

NIX18