0af6eb472ca3803eb97f10efe564b0134c2595a34https://www.lekkermakkelijk.nl

100 Jaar vers van de familie Van Langelaar in de Rosmolenbuurt in Zaandam.

Zij bestaan nog, de buurtsupers die onder een eigen naam, vaak van generatie op generatie, in een dorp of stadswijk een begrip zijn voor de bewoners. Die komen daar niet voor de kortingen, acties of de grote boodschappen. Veel meer voor het lekkere brood van de warme bakker, kaas en vleeswaren vers van het mes en de verse zuivel. De kwaliteit staat voorop en de service en persoonlijke aandacht is vanzelfsprekend, die is er elke dag, van onschatbare waarde. 
 
Op 3 december van het vorige jaar bestond de bijzonder gewone verswinkel van de familie Van Langelaar 100 jaar. Op de hoek van de Schoolmeesterstraat en de Rosmolenstraat in Zaandam. De grootvader van Hennie opende in deze buurt in 1926 de winkel, vier jaar nadat hij als melkboer begon in dezelfde wijk. De winkel is niet groter dan 60 vierkante meter, aan de ene kant het brood en aan de andere kant de kaas en vleeswaren, daartussen de koeling met zuivel, sappen en salades. En door de hele winkel kruidenierswaren. De winkel hangt vol met kaartjes en A4'tjes, met de aanbiedingen en nieuwe producten die de aandacht verdienen, de ene keer wit, dan weer op geel papier. Dan blijven ze opvallen. Hennie schreef ze eerst met de hand, maar inmiddels rollen ze uit de printer van zijn computer. Het is nog steeds veel werk, maar met een goede voorbereiding is het te doen. ‘Er zijn ook gewoon heel veel lekkere producten. Als het maar schoon en overzichtelijk is, dan kunnen de klanten het kopen, eten en genieten.’ 
 
In 1980 is Hennie bij zijn vader in de winkel gekomen, na zijn militaire dienst. Vijf jaar later kwam zijn vrouw Annemieke meewerken. Ze was doktersassistente, maar na de geboorte van de kinderen was het eigenlijk wel praktisch om naast huis te gaan werken. Dat gingen de kinderen later ook doen. Saskia heeft toch haar eigen pad gevolgd en werkt in de kinderopvang, maar ze helpt op de zaterdag nog vaak mee. Ramon werkt fulltime in de zaak. Of hij de winkel en de foodservice voort gaat zetten kijkt hij het komende jaar nog even aan, want het wordt er uiteraard niet makkelijker op met alle onzekerheden. Hij heeft nog even de tijd, Hennie doet het nog drie jaar, dan gaat hij genieten van zijn pensioen. Met zijn vriendelijke Zaans accent: ‘Het is een uniek zakie en daar zijn we trots op.’ En terecht, een voorbeeld van vrij ondernemerschap. 


Alle boodschappen, gewoon in de buurt.

NIX18