0e39294a0b214373d6b4b2b454ac5e36a0d3fa88bhttps://www.lekkermakkelijk.nl

Nederland schaatsland

Het ultieme schaatsplezier. Een ijskoude, heldere ochtend en dan het ijs op voor een tocht door de mooiste natuurgebieden van Nederland. Als het zover is vind je ze op natuurmonumenten.nl
 
Als er geen natuurijs ligt kun je trainen en vooral ook veel plezier beleven op de 23 kunstijsbanen door heel Nederland. Op schaatsen.nl vind je ze allemaal, hier is een overzicht van tien drukbezochte banen verspreid over Nederland. 
 
1. Thialf, Heerenveen 
Voor de wedstrijdschaatsers zelf is het een geliefde plek om te rijden. Maar als er geen wedstrijden zijn, kun je hier zelf de schaatsen onderbinden. Behalve de schaatsbaan, is er ook een schaats winkel, een schaatsverhuur en een brasserie te vinden in het stadion. 
 
2. Elfstedenhal, Leeuwarden 
De 400-meter baan, sinds 2016 de Atje Keulen-Deelstra-baan genoemd, is de vaste trainingsbaan van 6 ijsverenigingen uit de buurt en er worden ook veel schaatslessen gegeven. Naast de standaardtickets er zijn ook rittenkaarten en seizoen abonnementen beschikbaar. Naast de 400-meter baan is er ook een ijshockeybaan beschikbaar. 
 
3. IJsbaan Twente, Enschede 
Deze ijsbaan werd geopend in 2008 en bestaat uit een 400-meter baan en een 30×60 meter ijsbaan, waardoor je er ook voor curling-, ijshockey, shorttrack- en kunstschaatsplezier terecht kan. De ijsbaan profileert zich als familie-ijsbaan en biedt bovendien de mogelijkheid voor groepsuitjes. 
 
4. IJsbaan Haarlem, Haarlem 
Elke zaterdagochtend is er jeugdschaatsen in de hal, op zaterdag- en zondagavond worden er wedstrijden gehouden. De maandagavond is gereserveerd voor marathons. Ook shorttrack kun je leren bij de ijsbaan in Haarlem. Daarnaast kun je er ‘Bavarian Curling’, kunstschaatsen of rolstoelschaatsen beoefenen. 
 
5. Jaap Edenbaan, Amsterdam 
Uniek aan deze kunstijsbaan is dat deze volledig in de openlucht is. De baan werd voor het eerst geopend in 1961 en is vernoemd naar de beroemde schaatser Jaap Eden, die in 1893 op 19-jarige leeftijd zijn eerste wereldtitel won, en een jaar later twee wereldrecords brak. 
 
6. IJssportcentrum Eindhoven, Eindhoven 
In het ijssportcentrum zijn in totaal 3 ijsbanen: een 400-meter baan en 2 ijshockey-banen (30x60m). De ijsbanen zijn volledig overdekt, dus je kan met elk weer schaatsen. De ijsbaan is tijdens het schaatsseizoen, dat duurt tot maart, elke dag open. 
 
7. De Meent, Alkmaar 
De 400 meterbaan in Alkmaar is half overdekt, zodat het winterse zonnetje op je gezicht schijnt tijdens het maken van je rondjes. De baan staat bekend om de ‘buffelavonden’ op vrijdagavonden, waarbij schaatsers een uur lang zo snel mogelijk met zijn allen rondjes blijven schaatsen, zonder pauze. De ideale training voor je volgende marathon op natuurijs! 
 
8. De West-Fries, Hoorn 
Dit is de thuisbaan van niemand minder dan Olympisch kampioene, Irene Schouten, die daar in de buurt opgroeide. Er is zowel een 400-meter baan als een 30×60 meter baan te vinden. Haal na afloop van je training een lekkere warme choco met slagroom in het “Kluuncafé”. 
 
9. Ireen Wüst IJsbaan, Tilburg 
De baan is vernoemd naar Olympische kampioen Ireen Wüst die geboren werd in het nabijgelegen Goirle, even ten zuiden van Tilburg. Iedere zaterdag- en zondagmiddag wordt een Familie Fun-dagen gehouden en iedere zondagochtend is de 400-meter baan gereserveerd voor echte norenschaatsers. 
 
10. Vechtsebanen, Utrecht 
De ijsbaan Vechtsebanen bestaat sinds 1997 en is semi-overdekt. Het is de enige kunstijsbaan van de provincie Utrecht. Naast de semi-overdekte 400-meter baan is er een binnenbaan, die ook tijdens de zomer openblijft, zodat je het hele jaar door je favoriete sport kunt beoefenen! 
 
Als er natuurijs ligt zijn er uiteraard nog veel meer ijsbanen en andere plaatsen te vinden waar je kunt schaatsen. 
Ook dan kun je kijken op de website van de KNSB. Schaatsen.nl/natuurijs 


Alle boodschappen, gewoon in de buurt.

NIX18