09e0690831467f9aa219d41378d108e5ad5b1bc2ehttps://www.lekkermakkelijk.nl

Het verhaal van Meesterhand kaas

De kaasmakerij op de boederij

Tot in de 20e eeuw werd door boeren in de kop van Noord-Holland kaas gemaakt en sommigen werkten samen in wat men een dagfabriek noemde. De koeien werden tweemaal op een dag gemolken en de melk werd direct verwerkt tot boter en kaas. Dat was arbeidsintensief, de kwaliteit wisselde sterk en het kostte ook veel tijd en geld om de zuivelproducten naar de markt te brengen

Noord Hollandse kaas van wereldklasse

De Noord-Hollandse kaas die door Lutjewinkel Kaasmakerij wordt gemaakt behoort tot de absolute wereldtop. Zo werd een van de Meesterhand kazen begin 2020 tijdens de grootste kaaskeuring van Amerika nog uitgeroepen tot één van de drie beste kazen ter wereld!

De ambachtelijke kaasmakers van Lutjeswinkel

Vandaag de dag is Lutjewinkel een professionele kaasmakerij en is het bedrijf vooral bekend om zijn Noord-Hollandse Gouda kaas die gemaakt wordt van weidemelk van koeien in Noord-Holland. Omdat de Noord-Hollandse weiden eeuwen geleden nog binnenzee waren, bevat de grond een unieke samenstelling, waardoor de weidemelk van nature vol en romig is. De kaas onderscheidt zich door een extra rijke en volle smaak en is door de Europese Unie in 1996 bekroond met het keurmerk Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB).

Van dagfabriek naar coöperatie

In Lutjewinkel neemt veehouder Blaauboer het initiatief om het anders aan te pakken. Tijdens een excursie naar Friesland doet hij het idee voor een moderne coöperatieve fabriek op en legt het voor aan andere boeren in de omgeving van Lutjewinkel. De fabrieksmatige verwerking van hun melk zal niet alleen betere producten leveren, maar ook voor een hogere opbrengst van de melk zorgen. In 1916 besluiten 193 boeren om 8 dagfabrieken te verruilen voor de grote ‘Coöperatieve Zuivelfabriek West-Friesland’. Het aantal leden-melkveehouders nam in de loop van de vorige eeuw toe, er volgde een vijftal fusies en vanaf 2008 maakt de kaasfabriek Lutjewinkel onderdeel uit van FrieslandCampina.

Een breed assortiment vers van het mes of voorverpakt

Meesterhand behoort tot de merken van kazen die door de kaasfabriek in Lutjewinkel wordt geproduceerd. Met een breed assortiment hebben lokale supermarkten, buurt-, dorpswinkels en speciaalzaken een absoluut kwaliteitsproduct in huis dat niet alleen in Nederland, maar ook ver over de grenzen wordt gewaardeerd.

 

 

 

 

 

 

 

 


Alle boodschappen, gewoon in de buurt.

NIX18