01f84c02c77de1e6e7cc985b4d1d1d7dfe6003e23https://www.lekkermakkelijk.nl

Familiebedrijf, elke dag midden in de samenleving

Familiebedrijf, elke dag midden in de samenleving
De Oranjebuurt, Mastenbroek, Mandjeswaard, de Koekoek en de Pieper. Lesje topografie?
Ja, maar als je jarenlang achter het stuur zit van een rijdende winkel in en rondom Kampen is het gesneden koek. Dan weet je van elke hoek en dam hoe je die aan moet snijden. Wilco van Dijk is zo’n vakman en met de MAN-truck, die hij afgelopen zomer in gebruik heeft genomen, is het sturen alleen maar leuker geworden.

Als Wilco zijn routes in het buitengebied gaat rijden is hij veel meer dan de man van de rijdende winkel. Hij vervangt lampen in huis, zorgt ervoor dat de televisie het weer doet, denkt mee over grote klussen en lost kleine klussen direct op, doet een bakje koffie aan de keukentafel, hij is een luisterend oor, eet af en toe een hapje mee, drinkt een kopje thee met een koekje of geniet van een mok chocolademelk in een werkplaats. De man van de SRV? Die weet wat er in zijn wagen staat, wat de prijzen zijn én hoe het smaakt. Het kost wat tijd, de dagomzet ligt op die dagen onder het gemiddelde, maar tussen de weilanden is de voldoening groot. Op andere dagen in de wijk en bij verzorgingshuizen gaat zijn echtgenoot Tanja mee. Boodschappenlijstjes halen, boodschappen verzamelen en in de tassen doen, Wilco rekent het af, bonnetje erbij en Tanja bezorgt het tot in de keuken.

Het is steeds weer grappig om te ervaren dat er nieuwe bewoners van verzorgingshuizen zijn die geen idee hebben als andere bewoners vertellen over Wilco en Tanja van de rijdende winkel. Kennen ze niet. ‘Een supermarkt op wielen? Hier voor de deur?’ Maar als ze eenmaal binnen zijn geweest komen ze altijd terug. En dat is ook logisch. Het is toch fijn als je een eigen voorraadkastje kunt beheren en af en toe zelf kunt kiezen wat je gaat eten.

Op de zaterdag en in de vakanties gaan de kinderen Sanne en Sem vaak mee op de wagen. Sanne is 15 en heeft inmiddels ook andere bezigheden, maar Sem is 12 en gaat graag mee. Er is altijd wat te doen. Klanten zijn blij om hem te zien. ‘Altijd vrolijk en vriendelijk en niet verlegen. Af en toe is hij wat langer bezig met de boodschappen, gaat pa door en stapt zoon een stukje verder wel weer in. ‘Heeft hij weer even geholpen met het een of ander. Tja, er zijn nu eenmaal klanten waar soms een hele week niemand in huis komt. Dan is het natuurlijk wel even gezellig dat er zo’n praatjesmaker over de vloer komt om te helpen. Het is net zijn vader, hè’, vertelt zijn trotse moeder. Je brood verdienen met een rijdende winkel? Dat is meer dan een vak. Het is een roeping.
 


Alle boodschappen, gewoon in de buurt.

NIX18