0630998f290d58d5fd9937d97766ab6b2fc143563https://www.lekkermakkelijk.nl

Galette met gekonfijte wortel en amandelspijs

Leuk dat je dit recept hebt gevonden! Benieuwd naar nog meer recepten? Schrijf je via de homepage in voor de nieuwsbrief en krijg een gratis magazine cadeau!

Hapje - Winter - 4 personen - 55 minuten

Bereiding

Schil de wortel met de dunschiller. Snijd de wortel in de lengte in vier kwarten. Nu heb je van elke wortel 4 lange repen. Smelt de boter en bak hier in de repen wortel gedurende 5 minuten op hoog vuur halfgaar. Voeg de kaneel en kruidnagelpoeder toe en bak even mee. Blus af met het sinaasappelsap en voeg de suiker toe. Laat nogmaals 5 minuten prut-telen op halfhoog vuur. Haal de wortelrepen uit de pan en kook het sinaasappelsap in tot siroopdikte. Wentel de repen wortel door de ingekookte sinaasappelsap en laat afkoelen. Schep ze af en toe om. Maak het korstdeeg. Meng hiervoor de boter, suiker, een mespunt zout en eidooier in de keuken-machine en draai 1 minuut tot een romig mengsel. Voeg dan de bloem toe en draai nogmaals tot het deeg zich tot grof kruim vormt. Haal het deeg uit de kom en kneed verder met de hand tot een deegbal. Wikkel het in bakpapier en laat 1 uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180ºC. Rol het deeg uit tussen twee vellen bak-papier tot een lap van 26 à 30 cm. Leg het deeg met bakpapier op een bakplaat. Meng de crème fraîche met de amandelspijs en sinaasappelschil tot een romige spijspasta. Verdeel dit over de deegplak. Laat 5 cm van de rand rondom vrij. Leg de repen wortel in de lengte in rijen op de spijs. Hak de helft van walnoten grof en verdeel deze over de wortels, gebruik het andere deel voor de garnering na het bakken. Vouw het onbelegde deeg rondom over de wortels. Bestrooi de deegrand met wat suiker. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de galette in 40 minuten goudbruin. Klaar is je winterlekkernij!

Ingrediënten

  • 500 gr gekleurde wortels
  • 50 gr roomboter
  • 75 gr suiker
  • 250 ml vers sinaasappelsap
  • 1 stokje kaneel
  • ½ tl kruidnagelpoeder
  • 225 gr roomboter
  • 140 gr suiker
  • 1 eidooier
  • 300 gr bloem
  • mespunt zout
  • 200 gr amandelspijs
  • 100 gr crème fraîche
  • rasp van een halve sinaasappel
  • 75 gr walnoten
  • 2 el suiker om te bestrooien
  • Extra - dunschiller, keukenmachine, bakplaat, bakpapier en deelroller

Receptnummer: 2212


Reageren


Meer smakelijke recepten

Bladerdeegtaartjes met stoofpeertjes en spijs

Verwarm de oven op 200 graden. Prak de spijs samen met de crème fraîche en sinaasappelschil. Snijd uit vier plakjes bladerdeeg vier cirkels. Snijd u...

Engelse scones

Verwarm de oven voor op 220ºC. Meng in een kom de bloem, bakpoeder, vanillesuiker, sinaasappelschil en zout door elkaar. Voeg dan de suiker en de blo...

Gemberthee

Rasp de gember fijn en doe het in een theepot. Voeg ook de kaneel, steranijs, honing en takjes munt toe. Schenk het kokende water erbij en hang de the...

Tompouce met venkelzaadjes, peer en honing

Verwarm de oven voor op 220ºC. Snijd de net ontdooide plakjes bladerdeeg in de lengte door. Nu heb je 8 langwerpige plakjes deeg. Leg ze op een met ...

Alle boodschappen, gewoon in de buurt.

NIX18