0ab1abb399a084e9d1d9ec93257ebf067f41660c4https://www.lekkermakkelijk.nl

Oranje koek

Hapje - Lente - 16 personen - 30 minuten

Bereiding

1. Doe de bloem, boter, basterdsuiker, zout, anijszaad, kardemom in de keukenmachine. Draai tot de boter vermengd is met de bloem. Voeg het ei en water toe draai nogmaals tot er een zich een bal vormt. Haal het deeg uit de kom en verdeel in 2 stukken. Vorm er een bal van en wikkel ze apart in bakpapier. Laat 1 uur in de koelkast rusten. 2. Verkruimel het spijs en meng met een vork de eidooier, sinaasappelrasp en kaneel erdoor. Vorm er een bal van en wikkel ook in een vel bakpapier. 3. Verwarm de oven voor op 175ºC. Vet het bakblik in met boter, bekleed met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast en rol 1 deel deeg uit tussen een vel bakpapier. Leg het deeg in de vorm. Verdeel de spijs met de achterkant van een lepel gelijkmatig over het deeg. Rol het ander deel deeg ook uit en leg het op de spijs. Druk goed aan. Bak de oranje koek 30 minuten in de oven. 4. Laat de oranje koek 30 minuten afkoelen. Til de oranje koek aan het bakpapier uit de vorm. Maak het glazuur van de poedersuiker, sinaasappelsap en 2 druppels oranje kleurstof. Laat 10 minuten drogen. Snijd met een scherp mes rondom een ½ cm van de randen voor extra mooi effect en snijd de koek in vierkantjes. 5. Spuit op elk stukje een klein toefje botercrème of slagroom en garneer met een stukje sinaasappel of een partje mandarijn. Mix voor de botercrème de boter met de monchou zacht. Voeg lepel voor lepel de poedersuiker toe en mix tot stevige crème. Doe over in een spuitzak. Of mix de slagroom met de vanillesuiker en voeg al mixend de slagroom versteviger toe.

Ingrediënten

  • 350 gr bloem
  • 170 gr boter
  • 170 gr witte basterdsuiker
  • mespunt zout
  • 1 el gemalen anijszaad
  • 2 tl kardemom
  • 1 ei
  • 3 el water
  • 300 gr amandelspijs
  • 1 eidooier
  • 2 el sinaasappelrasp
  • 2 tl kaneel
  • Voor het glazuur:
  • 100 gr poedersuiker
  • 1 el sinaasappelsap
  • drupje oranje kleurstof
  • Voor de garnering:
  • boter crème:
  • 125 gr monchou op kamertemperatuur
  • 125 gr zachte boter
  • 125 gr poedersuiker
  • of 200 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 zakje slagroom versteviger
  • sinaasappel of mandarijnpartjes
  • Extra: bakblik van 24 bij 20 cm, bakpapier, spuitzak

Receptnummer: 3265


Reageren


Alle boodschappen, gewoon in de buurt.

NIX18