0e7850679eeeca39c11bebcbb92b5cdc860aa37b2https://www.lekkermakkelijk.nl

Kerst pastei met gedroogde pruimen, hazelnoten en cranberries

Hoofdgerecht - Feest - 6 personen - 45 minuten

Bereiding

stap1: Maal de sneetjes brood met korst en al in een keukenmachine of rooster ze eerst en snijd ze dan in hele kleine blokjes. Doe het broodkruim in een grote mengkom. Hak de uien fijn en fruit ze in 2 eetlepels boter 4 minuten aan op halfhoog vuur. Voeg de gehakte rozemarijn toe aan de uien en schep het om. Voeg daarna toe aan het broodkruim. Rooster de hazelnoten goudgeel in een droge koekenpan. Voeg daarna 1 eetlepel boter toe en schep om met de hazelnoten. Laat de noten 3 minuten afkoelen en hak ze in stukjes. Knip de pruimen in kleine stukjes. stap 2: Verwarm de oven op 180ºC. Druk het worstvlees uit de vel en doe samen met het gehakt in de mengkom. Voeg tenslotte de stukjes pruim, de gehakte hazelnoten, de geraspte sinaasappelschil, de mosterd, de cranberrycompote en het losgeklopte ei toe. Meng alles goed met een lepel en kneed daarna goed door met de hand. Kruid af met flink wat zout en peper. stap 3: Maak nu het pasteideeg, meng hiervoor de bloem met het zout. Breng het water, de melk en de boter in een grote pan net aan de kook tot de boter is gesmolten. Voeg nu de bloem toe en roer tot een stevige deegbal. Haal het deeg uit de pan en kneed verder tot een soepel deeg. Vet de springvorm in met boter, ook de zijkanten. Bekleed de bodem met bakpapier. Knip voor de zijkanten twee brede stroken van het bakpapier en bekleed de zijkanten hiermee. stap 4: Rol 23 van het deeg uit tot een lap van 30 cm en leg het in de springvorm. Druk goed aan en zorg dat het deeg 1 cm boven de rand uitsteekt. Doe nu het gehaktmengsel erin en druk het goed aan. stap 5: Nu rollen we van de rest van het deeg uit tot een cirkel van 22 cm. Kwast de randjes van het deeg in met wat water en druk de deeg deksel erop. Druk de randen goed aan en maak met wijsvinger en duim een mooi randje op de rand van de pastei. Maak met een appelboor 3 openingen in het midden. Maak rolletjes van de rondjes deeg die je hebt uitgestoken en plak ze met wat losgeklopt ei op de gaten. Rol de rest van het deeg uit en steek er sterren uit. Kwast de pastei in met ei en plak de sterren vast. Bestrijk tenslotte ook de randen en de bovenkant van de sterren in met ei. stap 6: Bak de kerstpastei 30 minuten op 180ºC, daarna 60 minuten op 160ºC. Laat hem afkoelen en serveer de kerstpastei met stoofpeertjes, cranberrycompote, grove mosterd, augurkjes en haricots verts met granaatappelpitjes.

Ingrediënten

  • 4 sneetjes oud wit brood
  • 100 gram blanke hazelnoten
  • 2 uien
  • 3 el boter
  • 2 el fijngehakte rozemarijnnaaldjes
  • 8 gedroogde pruimen
  • 6 braadworsten
  • 1 pond half-om-half gehakt
  • 3 el fijn geraspte sinaasappelschil van een schoongeboende sinaasappel
  • 1 el grove mosterd
  • 2 el cranberrycompote
  • 1 losgeklopt ei
  • Ingrediënten voor het pasteideeg
  • 150 ml water,125 gr boter, 50 ml melk, 450 gr bloem
  • 1 springvorm van 20 cm, bakpapier
  • Ster uitsteekvormpjes in verschillende formaten
  • Voor erbij, stoofpeertjes en cranberrycompote, grove mosterd, augurkjes en haricots verts met granaatappelpitjes.

Receptnummer: 3809


Reageren


Meer smakelijke recepten

Hongaarse pastei met varkenshaas, paprika en karwijzaad

Verwarm de oven voor op 200ºC. Snijd de uien in dunne ringen en fruit ze gedurende 10 minuten in 25 gram boter. Snijd de paprika’s in dunne reepjes...

Pasteitjes hete bliksem met uien, appel en ham

Pel de uien en snijd ze doormidden. Snijd de halve uien in dunne ringen. Smelt de boter in een braadpan en bak hierin de uien aan. Voeg de laurierblaa...

Pasteitjes met stoofvlees, kruidkoek, spruiten en donkerbier

Snijd het vlees in grove stukken en snijd de uien in dunnen ringen. Verhit de boter in een braadpan en schroei het vlees rondom aan, samen met de uien...

Alle boodschappen, gewoon in de buurt.

NIX18