09dfb01792be3b71a473672e194f152cabf14eff8https://www.lekkermakkelijk.nl

Zuurkoolovenschotel met spekjes en banaan

Leuk dat je dit recept hebt gevonden! Benieuwd naar nog meer recepten? Schrijf je via de homepage in voor de nieuwsbrief en krijg een gratis magazine cadeau!

Hoofdgerecht - Winter - 4 personen - 40 minuten

Bereiding

1. Kook de aardappelen in gezouten water in ongeveer 20 minuten gaar. 2. Giet ze af en stamp ze fijn met 2 eetlepels boter. Voeg een scheutje kookroom toe voor een romige puree. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Zet opzij. 3. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal in met boter. 4. Bak de spekblokjes in een koekenpan op middelhoge stand tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. 5. Voeg de zuurkool toe aan dezelfde pan en bak deze kort in het achtergebleven spekvet. 6. Verdeel één derde van de aardappelpuree over de bodem van de ovenschaal. Leg een laag zuurkool boven op de puree, gevolgd door de plakjes banaan en de gebakken spekjes. Dek af met de resterende aardappelpuree en strijk het glad. 7. Giet de kookroom gelijkmatig over de bovenkant en bestrooi met de geraspte kaas. 8. Bak de schotel in het midden van de oven in 25-30 minuten gaar, totdat de bovenkant goudbruin is. 9. Serveer de zuurkoolovenschotel direct uit de oven met een frisse salade of augurken als bijgerecht. Tip: Voeg een beetje kerriepoeder toe aan de zuurkool of de puree als je van een subtiele, kruidige smaak houdt.

Ingrediënten

  • 750 g kruimige aardappelen, geschild en in stukken gesneden
  • 2 el boter (voor invetten en puree)
  • 300 ml kookroom (+ extra voor puree)
  • 1 tl nootmuskaat
  • 150 g spekblokjes
  • 500 g zuurkool, uitgelekt
  • 3 rijpe bananen, in plakjes
  • 100 g geraspte kaas (bijv. jong belegen of gruyère)

Receptnummer: 6221


Reageren


Meer smakelijke recepten

Quiche met aardappel, rode ui en chorizo

1. Verwarm de oven voor op 180°C. 2. Kook de aardappels in de schil in gezouten water tot ze gaar zijn, laat ze iets afkoelen en leg ze in een grote...

Rigatoni met zuurkool en gekaramaliseerde ui

1. Verhit 2 el olijfolie in een grote pan en bak de ui op laag vuur tot deze mooi gekarameliseerd is (ongeveer 8-10 minuten). 2. Voeg de knoflook to...

Rodekoolstamppot met hachee

1. Verhit de olijfolie in een braadpan. Bak het vlees rondom bruin. 2. Voeg de gesnipperde uien toe en bak ze glazig. Strooi de kruidenmix erover...

Alle boodschappen, gewoon in de buurt.

NIX18